Eurorégió Régió

Csökkenő munkanélküliség régiónkban

Tovább csökkent a megyénkben nyilvántartott álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest, így a munkanélküliségi ráta jelenleg 2,2% – hangzott el a megye foglalkoztatási helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban.

Külön eredménynek tekinthető az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók esetében, hogy 18%-al kisebb az állásnélküliek száma mint egy évvel ezelőtt. 
A pályakezdő fiatalok esetében is kedvezőek a mutatók. A közfoglalkoztatásban a 2017-es adatokhoz képest jelentős a javulás, hiszen 2166 fő helyett, 1306-an szerepelnek a nyilvántartásban.

 
Kedvezően változtak a nyugdíj melletti munkavégzés szabályai is, hiszen a jövedelme után sem természetbeni egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíj járulékot nem kell fizetni. Továbbá a foglalkoztató mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.


Nagyné Zölde Mónika, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály Munkaerőpiaci és Alapkezelési Osztály vezetője elmondta: a megyei foglalkoztatási helyzet kedvező alakulását segíti számos hazai és uniós támogatás, melyekből bérjellegű finanszírozásokat és szakmaszerző képzéseket tudunk indítani. Ezek megvalósítását idén is tervezzük. 
Népszerű a vállalkozóvá válást segítő pályázati lehetőség és eredményes a munkahely megtartó támogatás is, mely a munkavállalók számára képzéseket, továbbképzéseket biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük