• ked. márc 19th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Migráns veszély Tokodaltárón?

Byadmin

febr 12, 2019

Közösségi oldalakon és szájhagyomány útján is terjed a hír, miszerint munkásszálló lesz Tokodaltárón. A helyi lakosok közül jó páran aggodalmukat fejezték ki, félnek az utcára menni, féltik gyermekeiket. Sokan kérik számon a Polgármesteri Hivatalon, hogy miért engedi ezt, miért nem tesz semmit.

Fotó: munkasszallok.hu

A törvényi szabályozásból egyértelműen kiderül, hogy sem a Polgármester, sem a Hivatal, vagy a képviselő testület nem tehet semmit abban az esetben, ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy a tulajdonában álló épületet munkásszállóként fogja üzemeltetni.

A hatóság számára egyedül a törvényi előírások betartatását teszi lehetővé a törvény, amiből az következik, hogy ha minden előírásnak megfelelt a vállalkozó, akkor nem lehet számára megtiltani egy egyébként legális tevékenységet.

A kérdések tisztázása érdekében felmerült egy lakossági fórum összehívásának gondolata is, ahol tisztázhatóak a félreértések.

Egy munkásszálló ugyanakkor nem jelent feltétlen és kizárólag problémákat. Az üzemeltetéssel munkahelyek jönnek létre helyben, az iparűzési adón keresztül pedig a közösség is részesedik a szálló bevételeiből.

A környékbeli települések szinte mindegyikén működnek szállók. Lábatlantól Dorogon keresztül Esztergomig vannak több száz főt befogadó épületek és vannak családi házak amik gyakorlatilag így működnek. A tulajdonosok nem csak adót fizetnek, de azzal, hogy az üresen álló épületeket megóvják az állag romlástól megelőzik az esetleges slumosodást is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük