• pén. ápr 19th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

1 millió forint az első hazai GDPR büntetés.

Byadmin

febr 14, 2019

Nem aprózza el a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a bírságolást. Már a z első alkalommal sikerült hat nullára végződő büntetést kiszabni. Az nem nyilvános információ, hogy melyik céget büntették meg, de azt tudjuk, hogy egymillió forintot kell büntetésként megfizetni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján elérhető határozatbanleírják, hogy a kérelmező azt kérte az elmarasztalt szervezettől, hogy az általánosan alkalmazott eljárástól eltérően ne töröljék három napon belül az ügyfélteret megfigyelő kamera által rögzített felvételeket, hanem azt zárolják öt évre, minthogy a kérelmező azokat bizonyítékként egy jogi ügyben fel kívánta használni.

A szervezet a kérelemnek nem adott helyt, arra hivatkozva, hogy a kamera csak képet rögzít, de hangot nem, így az csak azt bizonyítja, hogy az illető megjelent az ügyfelek várakozására fenntartott térben, de az nem derül ki belőle, hogy ott milyen ügyet intézett. Mint kifejtették, a kérelmező nem indokolta megfelelően, hogy miért sértené az érdekeit, ha törölnék a kamerafelvételeket, ezért a kérelmét elutasították, és a rögzítés utáni harmadik napon letörölték őket.

A hatóság határozatában megállapította, hogy a kérelmező jogai sérültek az eljárás során, ezért egymillió forint bírságot szabott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük