• csü. ápr 25th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Ősi Magyar szokás: önsorsrontás

Byadmin

febr 22, 2019

Ősrégi magyar szokás (esetleg hagyomány), hogy minden két főnél nagyobb tömegben vannak akik mindennel elégedetlenek. Van amikor joggal, van amikor nem. Igazuktól független közös jellemzőjük, hogy véleményüket határozottan és kellő hangerővel hozzák a világ tudtára.

Szűkeb régiónkban többször előfordult ez már a múltban. Talán elegendő, ha Tát irányába tekintünk, ahol néhány évvel ezelőtt a polgárok egy csoportja úgy ítélte meg, hogy  a régióban túl sok a munkahely ezért felemelték szavukat egy Nyergesújfalu és Tát közé tervezett XXI. századi technológiát megvalósító cementgyár építése ellen. Akciójukat siker koronázta, a cementgyár nem épült meg, nem létesültek helyben munkahelyek, a régió több száz millió forint helyi iparűzési adó bevételtől esik el évente. A környezetbarát üzem helyett szemét telep, akkumulátor gyár épül. De az elmúlt tíz évben elmaradt hasznon soha nem fog megtérülni.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Esztergomban is sokan voltak elégedetlenek az Élményfürdő köré tervezett szállodákkal. Tény, hogy az addig a szálloda helyén álló szocreál könyvtár épületet le kellett bontani és a környék látképe nagyon megváltozott volna….

Foto: dorogimedence.hu

Tokodaltárón is hasonló jelenség történik ezekben a napokban, hetekben. Egy vállalkozó megvásárolt egy elhanyagolt épületet, amit munkásszállóként szeretne üzemeltetni ami ellen sokan tiltakoznak, követelik a Polgármesteri Hivatal, a polgármester vagy a testület beavatkozását.

Az csak egy egyszerű jogi tény, hogy sem a hivatalnak, sem a polgármesternek sem a testületnek nincs joga megmondani azt, hogy egy magán tulajdonos miként hasznosítsa az ingatlanát feltéve, ha a törvényeket betartja.  És ez így helyes.

Az már a józan ítélőképesség kérdése, hogy vajon valóban hasznos lenne-e ha mindent és mindenkit aki változást akar, kipiszkálnának a lakók a faluból. Vajon jobb lenne-e az élet ha megakadályozzák a TRGY Kft ide települését arra hivatkozva, hogy hangos, az amúgy is jelentős teherautó forgalmat növeli, stb.? Vajon jobb lenne ha a Rosenberg nem épít gyárat?

Lehet, hogy a munkás szálló leendő lakói közül páran már most is Tokod altárón élnek csak éppen egy családi házat bérel számukra a munkaadó. Bár nem itt születtek, de ettől még nem biztos, hogy bűnöző migránsok, akiktől rettegni kell.

Az a rendőrség feladata, hogy biztosítsa a közrendet a településen, a törvényt nem tisztelőkkel szemben eljárást indítson. A rendelkezésre álló információk szerint a polgármester támogatásával megalakulhat a helyi polgárőr egyesület, akik tovább növelik a közbiztonságot. Technikai eszközök is rendelkezésre állnak a valódi bűnözők lefülelésére.

A munkásszálló létrejötte nem csak munkahelyeket fog teremteni, de egy a település képét meghatározó épület felújítása, hasznosítása a regionális ingatlan piacra is jó hatással lehet. A szállónak köszönhetően adóbevétele keletkezik a településnek, és mint tudjuk pénzből soha nem lehet túl sok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük