• csü. márc 28th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Miért nézik kiskorúnak a Magyarokat?

Byadmin

ápr 1, 2019

“Minden felnőtt ember felelősséggel tartozik azért amit tesz és azért amit megtenni elmulaszt”

Vannak társadalmak, ahol a nagykorúság egyet jelent azzal, hogy az egyén felelősséget vállal a tetteiért. Felelősséget vállal a mulasztásaiért. Ahol az állam csak akkor és olyan mértékben tilt, amennyire feltétlen szükséges. Vannak országok, ahol az állam nem akar gyámkodni az állampolgárok felett, hanem elfogadja egyenrangú partnernek őket.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyre inkább elharapódzik az a gyakorlat, hogy leginkább akkor tekinti nagykorú állampolgárnak a hatalom az embereket, amikor valamilyen kötelezettség teljesítését akarja kikényszeríteni. Aki nagykorú, az esetek többségében adót fizet, járulékot fizet, ha elég öreg akkor katona is volt. Teljesíti állampolgári kötelezettségeit.

Véget ér a nagykorúság abban a pillanatban, amikor a polgár meg akarja védeni magát, családját, vagyonát. Nem vagyunk elég nagykorúak ahhoz, hogy eldöntsük képesek vagyunk-e 125ccm motor vezetésére miközben személyautót vezetünk évek óta.

A jogalkotó nem tekinti elég nagykorúnak a Magyarokat ahhoz, hogy megengedje a lőfegyver tartását. Nem kell Amerikáig menni ahhoz, hogy a szabad fegyvertartás következményeit megismerjük. Tőlünk alig 1000 km-re, Svájcban a fegyver tartás olyan természetes, mint amennyire nekünk a tiltás tűnik annak.

Számos esetben tapasztalhatjuk, hogy honatyáink úgy kezelnek minket választó polgárokat, mintha tényleg csökkent értelmi képességű gyermekek és nem felelősség teljes emberek lennénk. Minden nagyképűség nélkül kijelenthetjük, hogy a magyar ember nem hülye, nem fogyatékos és nem felelőtlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük