• ked. márc 19th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Kötelező lesz az áhítat is vagy csak a szomorkodást várnák el?

Byadmin

ápr 13, 2019

Nincs könnyű dolga annak, aki objektíven akarja megítélni Ilosvai Gábor interneten elérhető petícióját, melyben arra tesz javaslatot, “hogy Nagyhéten Virágvasárnaptól Húsvét Vasárnap 14 óráig Esztergom közterületien semmilyen rendezvény, vásár, stb. ne legyen. Ehhez az szükséges, hogy a képviselő-testület rendeletet alkosson.”

A vallás mindenkinek legbensőbb magánügye. Ennek is köszönhető, hogy nincsenek statisztikáink arról, hogy ténylegesen mekkora számban élnek hívők Esztergomban, akik esetleg szimpatizálnának ezzel a gondolattal. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a templomok gyakorlatilag konganak az ürességtől akkor nyugodtan állíthatjuk: a város lakosságának többsége nem gyakorló katolikus.

Ezen gondolatok mentén nehéz lenne másként értékelni az online petíció készítőjének elképzelését, mint kampány indító akciót amivel az őszi helyhatósági választásokon szeretne befutó helyet elérni az indítványozó.

Így tehát már a Jó Isten kegyelmén túl már csak a választók bölcsességében bízhatnak azok, akik nem akarnak valódi hatalmat adni egy olyan ember kezébe, aki már civilként is azzal lép a nagy nyilvánosság elé, hogy meg akarja regulázni a jó kedvet és be akarja tiltani a jó hangulatú rendezvényeket a városban.

Mit tenne vajon ha a nép hatalommal ruházná fel? Kötelező lenne templomba járni? Hétköznapokon közterületen kizárólag búskomoran szabad majd megnyilvánulni? Katolikus kommandóval ellenőrizné, hogy a hitvesi ágy felett megtalálható-e a feszület?