• csü. márc 28th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Jogerősen érvénytelen egy devizahiteles szerződés

Byadmin

jún 24, 2019

Pert nyert egy devizahiteles a Kúria ajánlásai alapján. Jogerősen érvénytelenné nyilvánított a Fővárosi Ítélőtábla egy devizahiteles szerződést hétfőn, mert a bank nem adott megfelelő tájékoztatást az adósnak arról, hogy az árfolyam változása jelentősen növelheti a törlesztőrészletét – írja a 24.hu. A döntés érdekessége, hogy abban már alkalmazták a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló konzultációs testületének június 20-án kiadott ajánlását arról, hogy hogyan kell rendezni az érvénytelenné nyilvánított hitelek ügyeit. 

A döntés szerint a szerződésből az adós számára nem derült ki, hogy az euró és forint árfolyama megváltozhat a hitel futamideje alatt. A Kúria június 20-án kiadott javaslata alapján a bíróság előírta, hogy két módszerrel is kiszámolják az adós fennmaradó tartozását,

  • vagy úgy, hogy a kirovó pénznemmé a forint válik, és ügyleti kamat az irányadó forintkamat szerződéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékével egyenlő;
  • vagy pedig úgy, hogy a deviza-forint átváltási árfolyamot maximálja, a szerződésben rögzített kamatmérték forintosítási fordulónapig történő érintetlenül hagyásával. 

Ezután a kettő közül az adós számára kedvezőbb módon a bíróság ismét érvényessé nyilvánítja majd a szerződést. Az adott eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik majd. 

Forrás: http://index.hu