• csü. ápr 25th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Még nem késő megosztani az információt ismerőseiddel!

Byadmin

júl 16, 2019

Ma este részleges holdfogyatkozást láthatunk majd az égbolton, melyre utoljára 2017 augusztusában volt példa, ám a szakértők szerint a mostani jóval látványosabb lesz. – írja a National Geographic.

Az idei július égi jelenségekben igencsak gazdagnak mondható: több meteort figyelhetünk meg, újra felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás, ma este pedig részleges holdfogyatkozás szemtanúi lehetünk, ráadásul a Hold csaknem kétharmadát fedi majd el a Föld árnyéka. A jelenség 21 órától már látható lesz, a részleges fázis 22:01-kor kezdődik és a legnagyobb kiterjedését, vagyis a 65 százalékot 23:30-kor éri el, amikor a Hold színe vöröses-barna lesz, lágy kontrasztot képezve a félárnyékban lévő fehéres részével. Ezután szépen lassan le is vonul az árnyék.

A részleges fázis vége egyébként 00:59-kor lesz, így közel 3 órán át tartó jelenségre készülhetünk, melyet akár a nagyvárosokból is megfigyelhetünk, de minél kevésbé lakott településről szemlélődünk, annál fantasztikusabb látványban lehet részünk, tehát a vállalkozó szelleműeknek érdemesebb elhagyni a fényszennyezett várost, és egy nyugisabb helyről végignézni a természet ezen csodáját.