• pén. márc 29th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Kiderült: nem elég jó a magyar dinnye

Byadmin

aug 31, 2019

A szezon elején még bizakodtak a termelők, hogy -Zimmer Feri után szabadon- “lessz haszon őszire”. Azonban a nyár közepén megérkezett a menetrend szerű dinnye botrány: a Lidl -a termelők szerint- túlságosan olcsón adta a dinnyét, ezzel tönkre tette a szezont.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke azonban nem a multikban látja a patás ördögöt. Szerinte a hazai túlkínálat (amelynek kapcsán a dinnyések a Lidl-t hibáztatták a túl alacsony árért) is azért alakult ki, mert beragadt a máskor külföldre vitt dinnyemennyiség a magyar piacra, pedig a termés nem is volt túl nagy.

A szakember szerint a túlkínálat oka egyszerűen fogalmazva az, hogy a magyar dinnye nem kelendő külföldön. Nem elég jó az ottani vásárlóknak, nem tudja felvenni a versenyt a külföldi termelők által előállított minőséggel.

A pontos okok meghatározása folyamatban van, azonban azt már most tudni lehet: a magyar dinnye külalakja nem lehet olyan heterogén mint manapság. Ezt a külpiacok már nem tolerálják.