• csü. ápr 25th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Figyelem, senki ne egyen belőle: fertőzött sajtot hívott vissza a Lidl

Byadmin

dec 29, 2019

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Jermi Käsewerk GmbH elővigyázatosságból visszahívja azon Milbona Selection Brie de Nangis francia lágy sajt, ~100g termékét, amelyen a következő azonosító adatok szerepelnek:Minőségmegőrzési idő: 19.01.2020 vagy 20.01.2020 Tételazonosító: L29 513 vagy L29 514 Üzemazonosító: DE BW 331 EG (lásd a címke hátoldalán)

A visszahívás oka, hogy a fenti termékekben saját minőségellenőrzési vizsgálatok során toxinképző E.coli baktériumot mutattunk ki. A toxinképző E. coli baktériumok elszaporodva hasmenéses megbetegedést okozhatnak főként az érzékeny fogyasztói csoportok (csecsemők, kisgyermekek, idősek és legyengült immunrendszerű személyek) esetében.

A vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – az áruház visszatéríti.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.