Régió

Brutális támadás ért egy 15 éves kamasz lányt Esztergomban

Egy tizenhárom éves lány hátba szúrta két évvel idősebb iskolatársát egy esztergomi gyermekotthonban; a gyermeket letartóztatták – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Közleményük szerint a tizenhárom éves lány az egyik esztergomi gyermekotthonban december 29-én késsel hátba szúrta iskolatársát, aki életveszélyesen megsérült.
 Az igazságügyi gyermekpszichiáter-szakértő szerint a gyanúsított a bűncselekmény elkövetésekor rendelkezett a tette következményeinek felismeréséhez szükséges belátással, így büntethető életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.
 Azt is írták, hogy a lány a bűncselekményt felfegyverkezve elkövetett rablás miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.
 A Tatabányai Járásbíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani – áll az ügyészségi közleményben. Forrás: mti.hu

Sokan állnak értetlenül a fiatalok, sokszor gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények gyakorisága előtt. Nem kell senior korúnak lenni ahhoz, hogy úgy érezzük: korábban nem volt ennyi brutalitás jellemző az ifjúságra.

Bizonyára számtalan okra vezethető vissza egy fiatal által elkövetett bűntény. Első sorban a szülők, a család felelősségét lehet megállapítani, hiszen senki nem születik bűnözőnek.

Ugyanakkor az iskolai szocializáció hiányosságai mellett sem lehet szótlanul elmenni. A pedagógusok nagy része pusztán a tananyag leadására koncentrál.

A nevelés, a normák közvetítése már nem a napi gyakorlat része. Köszönhető mindez annak, hogy manapság már azért is eljárás indul a tanárok ellen, ha összeráncolt szemöldökkel néznek a deviáns gyermekre. Érdemes lenne a jogalkotónak és alkalmazónak is elgondolkodni azon, hogy a mosoly-megvonás (mint egyedüli nevelő eszköz) nem elég hatékony a társadalom, az internet hatásai ellen.