• pén. ápr 19th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

Byadmin

jan 26, 2020

Így készült fel Románia a már Európában is jelenlévő koronavírus terjedésére A Kínából származó koronavírus még nem érkezett meg Romániába, de Európában már okozott megbetegedéseket. Hazai szakemberekből álló munkacsoport akciótervet dolgozott ki arra az esetre, ha a rejtélyes kór átlépné az országhatárt. Az egészségügyi tárca fennhatósága alatt működő munkacsoportot a tárca államtitkára, Nelu Tătaru vezeti, tagjai infektológusok, prevencióval foglalkozó szakértők. Az akciótervnek megfelelően mindenekelőtt a hazai repülőtereken vezetnek be biztonsági intézkedéseket, mert a vírus szinte kizárólag a légi kikötőkön át juthat be Romániába. A reptereken hőkamerás kapukat helyeznek el, amelyek érzékelik a repülőkkel érkező utasok testhőmérsékletét. A koronavírus-fertőzés egyik tünete ugyanis a láz. A belázasodott utasokat a kijelölt kórházakba szállítják, ahol állandó orvosi felügyelet alatt állnak, és ahol egyben azt is megállapítják, hogy egyszerű hűlésről vagy pedig koronavírus-fertőzésről van szó esetükben. – a Maszol.ro

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

A koronavírus ellen nincs védőoltás. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű megfázás elkerülése érdekében is tennénk:

  • Mossunk kezet alaposan szappannal és meleg vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel.
  • Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést. Aki beteg, maradjon otthon, ne fertőzze le az egészséges embereket.
  • Ne használjunk közös evőeszközöket, poharat, hisz cseppfertőzéssel terjed a vírus.
  • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet.

Koronavírus – Mit érdemes tudnunk róla?

(Szerző: WEBBeteg – F. Zs, fordító; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus.) A koronavírus a Coronaviridae család Coronavirinae alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Gyakori vírusokról van szó, melyek az orr, az arcüregek és a nyelőcső felső részének fertőzését okozhatják leggyakrabban. A legtöbb koronavírus ártalmatlan, észrevétlenül, vagy enyhe betegséggel is előfordulhat. Néhány típusa azonban súlyos megbetegedéseket okoz, például a MERS és a SARS koronavírusok. Több mint 475 ember halálát okozta a közel-keleti légúti szindróma (MERS), ami először 2012-ben Szaúd-Arábiában tűnt fel, majd később a Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Európa más országaiban is felbukkant. 2014 áprilisában került kórházba az első amerikai MERS diagnózissal Indiana államban, és egy másik esetet is jelentettek Floridában. Mindketten épp Szaúd-Arábiából érkeztek vissza. 2015 májusában MERS járvány tört ki Koreában, ami a legnagyobb járvány volt az Arab-félszigeten kívül. Ezenfelül sokan a súlyos akut légzőszervi szindróma járvány (SARS) 2003-as kitörése során haltak meg. 2015-től már nem jelentettek több SARS esetet. A többi koronavírus egyébként általában egyszerű megfázásos tüneteket okoz, ami pihenéssel és vény nélkül kapható gyógyszerekkel könnyedén kezelhető.