• pén. ápr 19th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Orvosi kamara: Már van kórház, ahol választani kell két beteg élete között

Byadmin

márc 11, 2021

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt szerint eljött az idő, hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki – számolt be erről az RTL Klub Híradója.

A 21. század az egészségügy dolgozóit az erőforrások szűkössége miatt kihívások és etikai dilemmák sorozata elé állítja. A járványos időszakban ezek a kérdések, döntési helyzetek sokasodhatnak.

Dr. Hegedűs Zsolt koordinálásával a MOK Etikai Kollégiuma által létrehozott dokumentum elsődleges célja, hogy az ilyen helyzetekben a konszenzusos etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni, és a tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentse az egyes orvosokra háruló erkölcsi terheket. Ezek mellett fontos cél volt az is, hogy a társadalom láthassa: széles körben elfogadott és tudományosan megalapozott etikai és szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása, ami segíti azt, hogy bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában.

Az etikai irányelv innen letölthető: https://mok.hu/public/media/source/KORONAV%C3%8DRUS/MOK_Etikai%20megfontola%CC%81sok_Covid19_final.pdf