• szo. ápr 20th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Megfontoltabb korlátozásokkal sokak jövője megmenthető lenne

Byadmin

márc 15, 2021

Kétség nem fér hozzá, hogy a harmadik hullám elleni sikeres védekezés fontos eszköze a kormány által meghozott korlátozó intézkedés sorozat. Emberéletek múlnak azon, hogy lelkisimeretesen betartsuk az intézkedéseket.

Van azonban olyan üzlet és szolgáltató, ahol még békeidőben sem jellemző, hogy sorba kellene állni, így működésük nem jelent kockázatot. Órások, cipészek nem küzdenek a tömeges vásárlás problematikájával, mint ahogy néhány országos ünnep és gyakori névnap kivételével a virágboltosok sem.

Egy virágbolt számára ugyanakkor nem csak bevétel kisést jelent a bezárás, hanem konkrét veszteséget, hiszen az árukészlet nagy rész gyorsan romló portéka. Nem véletlen, hogy sokan tragédiaként élik meg ezeket a napokat.

Egy virágbolt tulajdonosa szívfacsaróan beszélt a bezárásról.

A jobb oldali, kiengedett hajú Klaudia nagyon sajnálja, hogy üzletét be kell zárja / Fotó: Hertlik Klaudia

„Most lett egyéves az üzletünk, szépen beindult, alig vártuk a tavaszt. Ma utoljára vagyunk nyitva, ezért féláron adjuk a virágot, a megmaradt cserepes növényeket hazavisszük és otthon gondoskodunk róluk, a vágott virágot viszont nem dobjuk ki, hanem a kórházban dolgozóknak ajándékozzuk. December 24-én rengeteg rózsát vittünk az esztergomi kórházba az ápolónőknek, orvosoknak, mentősöknek. Az a boldogság, a kedves mosoly a fáradt arcokon és a hála igazán elképesztő és szívet melengető volt. Kiléptünk a kórházból a férjemmel, én sírtam a meghatottságtól. A mai napon az összes vágott virágból pici csokrokat készítünk, 3 órakor bezárunk, és a virágot elvisszük azoknak, akik a kórházakban szívüket-lelküket kiteszik értünk, köszönetképpen. Nagyon fog hiányozni az üzlet, a vevőim… remélem, 2-3 hét múlva ismét kinyithatunk!„

Más városokban az egész piac nyitva lehet, de a virágboltoknak nincs kegyelem. A Kecskeméti Piac erről a Facebook oldalán is megemlékezett. Azt írták, hogy

104/ 2021. számú KORMÁNYRENDELET alapján a Budai utcai Piaccsarnok a VIRÁGÜZLETEK kivételével továbbra is nyitva tart!

Pexels.com/David Bartus

Bízunk benne, hogy a kormány felülbírálja korábbi döntését és megfelelő kockázat elemzést követően ismét megnyithatnak azok az üzletek, szolgáltatók, ahol nincs, vagy kevésbé drasztikus intézkedésekkel mérsékelhető a fertőzés veszély. Annál is inkább, mert sok esetben nem csak egy-egy ember hanem komplett családok megélhetését biztosítják ezek a vállalkozások.

Az szinte biztosan kijelenthető, hogy miközben a hazai kisvállalkozók a túlélésért küzdenek a multik számára ez extra profitot eredményez, hiszen nem csak élelmiszert de -sok esetben- külföldről behozott virágokat is árusítanak. Tehát nem csak a kiskereskedők, de a termelő kertészetek is komoly veszteségeket szenvedne el.