• szo. ápr 20th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Meghalt Kóbor János

Byadmin

dec 6, 2021

Hétfő délelőtt negyed 12 tájban az Omega együttes Facebook-oldalán az alábbi bejegyzés jelent meg: Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.

Most már biztos, hogy soha nem lesz több Omega koncert. Az alapító tag, Benkő László és az öt évvel később csatlakozó Mihály Tamás halála után kétségesség vált, hogy közönség elé lép-e a legendás magyar együttes, de maga Kóbor János mondta, hogy a közönség szeretete tovább lendítheti a zenészeket a gyászon. Olyan Omega viszont, ahol nem Mecky áll a mikrofon mögött, nem létezik.

Nemrég születésnapi turnéra, a múlt héten még televíziós felvételre készült a 78 éves zenészlegenda, de már nem jutott el a stúdióba. A hírek szerint Covid-fertőzés miatt került kórházba.

A Kossuth- és Liszt Ferenc díjas muzsikust már középiskolás korában utolérte a beatkorszak zenekar alapítási láza, de érettségi után – biztos, ami biztos alapon – építészmérnöki diplomát szerzett a Műszaki Egyetemen.

Az első banda, melyben ő is színpadra lépett, a budapesti József Attila Gimnáziumban állt össze. Rá – sorsolás útján – a ritmus gitár jutott. Néhány év múlva, a Próféta nevű zenekarban tolták az aktuális nyugati beat számokat, majd 1962-ben összeállt az Omega. Gyakorlatilag egy időben a Rolling Stones alakulásával.

A nevet – egy közszájon forgó történet szerint, melyet Kóbor János is megerősített, a Műegyetem Várkollégiumában adott koncertjüknek köszönhetik, ahol a plakátra rá kellett írni, hogy is hívják a bandát, akik aznap este fellépnek. Valaki odapingálta, hogy Omega, nekik pedig tetszett.

Hatvannyolcban jelent meg az Omega első albuma, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. Korábban egyetlen magyar beat lemezt sem adtak ki, ők törték meg a jeget. Itt már az első klasszikus felállásban játszottak: Benkő László és Presser Gábor billentyűzött, illetve Benkő a zongora mellett trombitán és néha furulyán is besegített. A dobokat Laux József kezelte, Mihály Tamás basszusgitározott, Molnár György „Elefánt” volt a szólógitáros, és Kóbor János, „Mecky” töltötte be az énekes-frontember posztját.

forrás: index.hu