• ked. ápr 23rd, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Továbbra is a bűnözők pártját fogják a hazai bíróságok.

Byadmin

máj 4, 2022

Az USA jogrendje híres arról, hogy az ingatlanok tulajdonosai kezébe szinte korlátlan lehetőséget ad ha a tulajdonuk megvédéséről van szó. Egy ház tulajdonosa ellen nem is indul eljárás, ha a birtoka védelme érdekében eljárva halálos sebet okoz a bűnözőknek.

Magyarországon ugyan az elmúlt években javult valamelyest a jogi szabályozás, de koránt sincs annyi joga egy magyar embernek mint egy amerikainak. A napokban született ítélet egy 69 éves férfi ügyében aki megelégelte azt, hogy többször is betörtek a házába, az ezek miatt indult nyomozások pedig eredménytelenül zárultak.

A 69 éves, büntetlen előéletű férfit, aki tulajdona védelme érdekében áramot vezetett háza bejárati ajtajának kilincsébe első fokon, nem jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését ugyan elismerte, de nem vallotta magát bűnösnek. Azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, nem akart embert ölni, valamint azzal, hogy ő maga is kipróbálta, és neki sem lett sérülése, a szerkezet ezért szerinte nem volt alkalmas az élet kioltására.

Az ítélet ellen ezért védőjével elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.