• pén. ápr 26th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Róka támadt háziállatra Táton

Byadmin

jan 31, 2022

Két évvel eszelőtt Esztergomban, ezekben a napokban pedig Táton támadt rá lakott területen belül róka az ott élő háziállatokra.

Közösségi oldalán kért segítséget egy helybéli, akinek most a cicáját kellet elaltatni:

“Sziasztok!Most kellett elaltatni a cicákat, mert róka támadás érte.🖤 Nem tudjátok hogy ilyenkor vad őrőknek ,erdészetnek , vagy valami hatóságnak hogy lehet jelezni , telefonszám ??Még nem sikerült elérhetőségét találnom . A baromfi állomány felét is ki irtották 1 hónapja. A utcákban , és a környező utcákban is.”

Manapság gyakran találkozunk rókákkal városias lakókörnyezetben. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák mennek be a lakott területre, de ez azonban tévedés. A településen élő rágcsálók a rókák fő zsákmányállatai amik kényelmes táplálék forrást jelentenek a ragadozó számára. Sajnos azonban a házi kedvencek, haszonállatok is áldozatul eshetnek az éhes vadállatnak.

Ez alkalommal azonban úgy tűnik akár veszett is lehett a róka. Mielőtt elaltatták volna, tesztelték a sebesült állatot és a teszt eredménye pozitív lett annak ellenére, hogy a tulajdonos korábban beoltatta kedvencét veszettség ellen.

“Most utánna jártam a tatabányai vadásztársaság nak , az önkormányzatnál kell telefonálni a jegyzőnek.De ha többen telefonálnak, vagy jeleznétek többen, komolyabban vennék az ügyet. Hiába volt a cica is beoltva veszettség ellen, altatás előtt tesztet csináltam, és veszettség + AIDS teszt pozitív lett ! Kissebb kutya és cica illetve baromfi állomány is veszélyben van !”

A veszettség elleni küzdelem terén egyébként kiemelkedően jól áll Magyarország. A rókák veszettség elleni immunizálási programja 1992 óta működik Magyarországon. A kezdeményezésnek köszönhetően a veszettség teljesen visszaszorult: 2017 óta egy állatban sem találtak veszettséget a NÉBIH adatai alapján.