• pén. ápr 26th, 2024

Esztergominfo

Esztergom és környéke hírek, információk

Tömeges ételmérgezés Lábatlanon: B cereus toxinja okozta a megbetegedéseket

Byadmin

febr 8, 2019

A hétvégén tömeges ételmérgezés történt Lábatlanon. A hatósági vizsgálatok megállapították, hogy a közétkeztetéssel foglalkozó Bartos Kft konyhájából került ki a fertőző étel.

Lábatlan város polgármestere még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt intézkedett arról, hogy a település közintézményeibe másik főzőkonyháról szállítsák az ebédet. A vizsgálatok eredményei igazolták a polgármester aggodalmát.

A megbetegedések egy részét a Bacillus cereus nevű kórokozó indukálta, amelyet a közétkező által biztosított levesből mutattak ki.

Az esetek másik részét egy területi, emberről-emberre terjedő Calici vírus okozta. Ennek következménye, hogy a településen az érintettek száma nagymértékben megnövekedett. A fertőzési lánc megszakítása után újabb megbetegedés nem történt.

Nem először okozott tömeges megbetegedést ez a baktérium. 2017 januárjában az ebédre elfogyasztott párolt rizs, illetve egy szendvicskészítő műhelyben csomagolt tavaszi felvágott miatt betegedett meg a hónap elején 126 rendőr a déli határnál. 

Ételmérgezésről abban esetben beszélhetünk, ha nem a baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok okozzák a betegséget. Ez történt Lábatlanon is.

Bacillus cereus egy elterjedt baktérium, amely világszerte számos ételmérgezésért tehető felelőssé. Elsősorban tésztafélék és rizses ételek útján fertőzi meg az embert. “Sült rizs szindróma” néven is ismerik amiatt, hogy afertőzésgyakran az ázsiai gasztronómiában népszerű, zsírban sült rizs által betegíti meg az embereket, miután azt órákig szobahőmérsékleten hagyják. A baktérium okozta megbetegedés a legtöbbször 6-24 órán belül tünetmentessé válik, volt már azonban arra is példa, hogy halálos kimenetelűvé vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük